Начин на приготвяне
Бобът се измива и се накисва за 3 часа преди да започнем приготвянето на постното ястие.
Слага се в тенджера със студена вода и се вари, като след завиране водата се изхвърля и това се повтаря 3 пъти.
След завиране в четвъртата вода, се слагат три щипки сода бикарбонат. Вари се 20 мин., след което водата се изсипва и бобът се измива и се слага в дълбока тава.
Прибавят се сушеният лук, моркови, чушки, червен пипер, джоджен, олио и сол.
Разбърква се и се залива с топла вода ястието с боб.
Пече се във предварително загрята фурна 120 мин. под фолио на 180 градуса, след което фолиото се премахва и се пече 120 мин. на 200 градуса на долно ниво.
Боб на фурна без запръжка сервираме с постна содена питка.