Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Погачи»Памук погача за Бъдни вечер

Памук погача за Бъдни вечер

Памук погача за Бъдни вечер
Снимка: Тодоринка Бернардова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
160 мин.
Порции
6
"Памук погача за изискана празнична трапеза"

Необходими продукти

  • вода - 200 мл хладка
  • мая - 7 г пакетче суха
  • олио - 25 мл
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - 300 или 350 г
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В подходяща купа за месене се налива водата и се добавя захарта и маята.

Разбърква се да се разтворят съставките.

Прибавя се олиото и солта и се замесва тесто - меко нелепнещо.

Остава се да втаса да удвои обема си. Когато вече е готово, се отделят три топчета, колкото орех, да се направят три фитила за плитка.

Останалото тесто се разделя на 7 равни части.

Оформят се питки и една се поставя в средата на тавичката.

Около нея се подреждат останалите.

Оформят се фитилите и се сплита плитка.

Навива се в средата около средната питка.

Отново се остава да втаса памук погачата.

Намазва се с олио, поръсва се с семената и памук погачата за Бъдни вечер се пече на 180°C до готовност.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: