Памук погача за Бъдни вечер

25/11/2020
Приготвяне120 мин.
Готвене40 мин.
Общо160 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 119
  • Преглеждания за месеца73
  • Преглеждания за седмицата5
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • вода - 200 мл хладка
  • мая - 7 г пакетче суха
  • олио - 25 мл
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - 300 или 350 г
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В подходяща купа за месене се налива водата и се добавя захарта и маята.

Разбърква се да се разтворят съставките.

Прибавя се олиото и солта и се замесва тесто - меко нелепнещо.

Остава се да втаса да удвои обема си. Когато вече е готово, се отделят три топчета, колкото орех, да се направят три фитила за плитка.

Останалото тесто се разделя на 7 равни части.

Оформят се питки и една се поставя в средата на тавичката.

Около нея се подреждат останалите.

Оформят се фитилите и се сплита плитка.

Навива се в средата около средната питка.

Отново се остава да втаса памук погачата.

Намазва се с олио, поръсва се с семената и памук погачата за Бъдни вечер се пече на 180°C до готовност.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар