Начин на приготвяне
Измийте пилешките бутчета и ги сложете в тенджера с вода. Сложете да се варят на слаб огън. При варенето на месото над повърхността на водата ще се образува пяна.
Премахнете я с решетъчна лъжица. Когато месото започне да се отделя от кокала, е знак, че е готово.
Изключете котлона, прецедете бульона и обезкостете месото.
В друг съд загрейте 1 супена лъжица олио. В него задушете предварително почистен и нарязан на ситно лук. След около 2 минути добавете и моркова, който сте настъргали на ренде.
Разбъркваме, за да не загорят, и прибавяме нарязания лапад. Наливаме малко от бульона. Добавяме ориза и накъсаното месо. Овкусяваме със сол и черен пипер на вкус.
Преценете гъстотата на пилешката супа, долейте допълните вода или бульон според вашите предпочитания. Оставете супата да се вари до сваряването на ориза.
Пригответе застройката. В купа разбийте жълтъка заедно с киселото мляко. Добавете малко сол и лимонов сок. Разбъркайте добре.
Към тази смес налейте един черпак от бульона на супата.
Разбъркайте, добавете още един и отново разбъркайте.
След което излейте застройката в тенджерата. Гответе още десетина минути и изключете котлона.
Пилешка супа с лапад е готова.