Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Гювеч»Патладжан с нахут на фурна

Патладжан с нахут на фурна

Патладжан с нахут на фурна
Снимка: Албена Асенова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
5
"Цяла тава патладжан с нахут има у дома - гладниците вкъщи обожават ястието и с право - невероятно е"

Необходими продукти

  • лук - 2 глави
  • чесън - 4 скилидки
  • моркови - 2 бр.
  • червени чушки - 4 бр.
  • патладжани - 2 бр.
  • домати - 3 бр.
  • нахут - 500 г консервиран
  • сол
  • олио - 1/2 к.ч.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер - 1/2 к.л.
  • дафинов лист - 2 бр.
  • риган - 1 ч.л.
  • магданоз - пресен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът и чесънът се почистват и се нарязват на ситно. Слагат се в дълбок тиган и се задушават в мазнина. След кратко разбъркване, към тях се прибавят нарязаните моркови и червени чушки.

След като омекнат, се прибавя патладжана, предварително нарязан на кубчета и изкиснат в подсолена вода. Докато омекне патладжанът, доматите се настъргват или пасират. Прибавят се в тигана заедно с подправките-червен, черен пипер, дафинов лист, риган и сол на вкус.

Зеленчуците се готвят още около 10 минути, след което се прибавя отцеденият нахут, разбърква се и всичко се прехвърля в тавичка.

Ястието с нахут се пече около 40 минути на 200 градуса. Преди сервиране този постен гювеч се поръсва с нарязан на дребно пресен магданоз.

Патладжан с нахут на фурна - вкусна постна рецепта.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: