Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Запеканки»Патладжан на фурна с доматен сос

Патладжан на фурна с доматен сос

Патладжан на фурна с доматен сос
Снимка: Марияна Петрова Иванова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Свежо и много подходящо ястие, което да хапвате дори и в най-горещите дни"

Необходими продукти

  • патладжани - 3 бр.
  • за соса
  • доматено пюре - 600 мл
  • сол
  • черен пипер
  • захар - 1 ч.л.
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • босилек
  • червено вино - 1/2 к.ч.
  • моцарела - 1 ч.ч. настъргана
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте патладжана и нарежете на филийки. Посолете и оставете за половин час да се отцеди.

Изпържете патладжана в тефлонов тиган с малко мазнина от двете страни до омекване. Извадете и заделете.

В малка касерола сложете 2-3 с.л зехтин и запържете за кратко чесъна (само да си пусне леко аромата).

Налейте виното и изчакайте да се изпари алкохолът. Добавете доматите, солта, захарта, черния пипер и босилека. Намалете котлона и варете до сгъстяване на соса.

В подходяща тавичка за печене сложете 1-2 лъжици от доматите на дъното. Подредете ред патладжани, поръсете с кашкавала и няколко лъжици доматен сос.

Постъпете по същия начин няколко пъти или до изчерпване на продуктите. Завършете с ред патладжани, а отгоре изсипете всичките домати.

Печете патладжана в загрята фурна на 200 градуса за около 30-40 минути. Извадете и сервирайте веднага.

Патладжанът на фурна с доматен сос е приготвен по рецепта на 24 kitchen.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: