Начин на приготвяне
Измийте патладжана и нарежете на филийки. Посолете и оставете за половин час да се отцеди.
Изпържете патладжана в тефлонов тиган с малко мазнина от двете страни до омекване. Извадете и заделете.
В малка касерола сложете 2-3 с.л зехтин и запържете за кратко чесъна (само да си пусне леко аромата).
Налейте виното и изчакайте да се изпари алкохолът. Добавете доматите, солта, захарта, черния пипер и босилека. Намалете котлона и варете до сгъстяване на соса.
В подходяща тавичка за печене сложете 1-2 лъжици от доматите на дъното. Подредете ред патладжани, поръсете с кашкавала и няколко лъжици доматен сос.
Постъпете по същия начин няколко пъти или до изчерпване на продуктите. Завършете с ред патладжани, а отгоре изсипете всичките домати.
Печете патладжана в загрята фурна на 200 градуса за около 30-40 минути. Извадете и сервирайте веднага.
Патладжанът на фурна с доматен сос е приготвен по рецепта на 24 kitchen.