Начин на приготвяне
Чушките се изтърбушват, почистват се от дръжки и семки, след което се попарват с вряла вода за две-три минути. Лукът и морковът се нарязват на дребно, слагат се в дълбок тиган и се задушават в мазнина.
След като омекнат, се прибавя кайма. Бърка се, за да стане на трохи и след като побелее, се слага в тигана измитият ориз и една чаена чаша вода. Добавят се сол на вкус, чубрицата, черният и червеният пипер.
След като набъбне оризът, тиганът се дръпва от котлона и се оставя плънката малко да изстине. Чушките се напълват и подреждат в тавичка. Наливат се още две чаени чаши вода и ястието се слага да се пече във фурната на 200 градуса.
По средата на печенето чушките се обръщат и отгоре им се разпределя доматеният сос. Той се приготвя, като доматите се настържат или нарежат на дребно. Овкусява се със сол и малко захар. Чушките се пекат до сгъстяване на соса и сваряване на ориз.
Поднесете готовите пълнени чушки на фурна с доматен сос, докато са още топли.