Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Пълнени чушки»Пълнени чушки на фурна с доматен сос

Пълнени чушки на фурна с доматен сос

Пълнени чушки на фурна с доматен сос
Снимка: Албена Асенова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
5
"Пълнени чушки и сосче, че нали трябва да има в какво да топим хлебчето"

Необходими продукти

  • чушки - 10 бр.
  • олио - 6 с.л.
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • кайма - 400 г
  • ориз - 1 ч.ч.
  • сол
  • черен пипер - 1/2 к.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • чубрица - 1 с.л.
  • домати - 4 бр.
  • захар - 1 к.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чушките се изтърбушват, почистват се от дръжки и семки, след което се попарват с вряла вода за две-три минути. Лукът и морковът се нарязват на дребно, слагат се в дълбок тиган и се задушават в мазнина.

След като омекнат, се прибавя кайма. Бърка се, за да стане на трохи и след като побелее, се слага в тигана измитият ориз и една чаена чаша вода. Добавят се сол на вкус, чубрицата, черният и червеният пипер.

След като набъбне оризът, тиганът се дръпва от котлона и се оставя плънката малко да изстине. Чушките се напълват и подреждат в тавичка. Наливат се още две чаени чаши вода и ястието се слага да се пече във фурната на 200 градуса.

По средата на печенето чушките се обръщат и отгоре им се разпределя доматеният сос. Той се приготвя, като доматите се настържат или нарежат на дребно. Овкусява се със сол и малко захар. Чушките се пекат до сгъстяване на соса и сваряване на ориз.

Поднесете готовите пълнени чушки на фурна с доматен сос, докато са още топли.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: