Начин на приготвяне
За домашния доматен сос загряваме 4 с.л. зехтин в подходящ съд, добавяме половин глава лук (която после ще махнем от соса) и 500 г предварително обелени, почистени от семената и настъргани или пасирани зрели домати и стръкче босилек.
Оставяме да къкри на слаб котлон около 30-40 минути, след което посоляваме на вкус и оставяме да се охлади. За тази рецепта ще ни трябват само няколко супени лъжици.
Останалото количество сос съхраняваме в стъклено бурканче в хладилник до няколко дни след приготвяне.
За соса Бешамел загряваме маслото в касерола и запържваме брашното до златисто. Постепенно наливаме при непрекъснато бъркане студеното прясно мляко и овкусяваме със сол и индийско орехче вкус. Оставяме на котлона за няколко минути, докато се сгъсти. Отръпваме от котлона и оставяме настрана.
За соса Болонезе (ragu alla Bolognese) наситняваме на ситно 150 г pancetta (бекон) и запържваме на умерен котлон без допълнително дабавена мазнина за няколко минути, докато си пусне собствената си мазнина, след което добавяме 3-4 с.л. зехтин и ситно накълцаните лук, стръкове и листа целина и морков и намаляваме котлона, за да не загорят.
Разбъркваме и добавяме каймата от мляно говеждо месо (700 г), като не спираме да разбъркваме непрекъснато. Щом остане на мазнина, наливаме 150 мл бяло вино и увеличаваме температурата, за да може алкохолът да се изпари.
Добавяме обелените и настъргани на ренде домати и след още няколко минути - и общо 500 мл горещ зеленчуков бульон, който добавяме постепенно черпак по черпак. Намаляваме котлона на най-ниската степен и оставяме соса да къкри около 2 часа под похлупак. Периодично се разбърква и при необходимост се добавя още малко бульон.
След като сосът за паста е къкрил 2 часа, се добавя на малки порции и прясното мляко, като се разбърква и се оставя още около 30 минути да къкри.
Накрая се овкусява със сол на вкус. Оставя се да се охлади, добавя се рикотата и се настъргва поровината от сиренето пармиджано. Ако се получи много гъст сос, разреждаме с няколко лъжици от домашния доматен сос. Прехвърляме Болонезето в пош, за по-лесно пълнене на канелоните.
Започваме, като на дъното на тавичката, в която ще печем канелоните, слагаме един слой сос Бешамел (около 1-2 пръста от дъното на тавата), отгоре разпределяме няколко лъжици доматен сос (5-6 с.л.), без да разбъркваме двата соса.
С помощта на пош пълним канелоните със сос Болонезе и ги подреждаме полегнали в тавичката. Отгоре покриваме с останалия сос Бешамел и обилно настъргваме с пармезан.
Печем във фурната на 180 °C до златисто. Готовото ястие оставяме десетина минутки да отдъхне, преди да поднесем.
Buon appetito! Бон апети!