Ezine.bg»Рецепти»Паста»Пълнени канелони с бешамел и доматен сос на фурна

Пълнени канелони с бешамел и доматен сос на фурна

ЧародейкатаЧародейката
Ветеран
2209569234
Пълнени канелони с бешамел и доматен сос на фурна
Снимка: Чародейката
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
4 мин.
Общо
34 мин.
Порции
4
"Пълнени канелони на фурна за влюбени...Извинете - за гладни влюбени"

Необходими продукти

  • канелони - 250 г
  • доматен сос - 50 мл домашен
  • сос бешамел
  • брашно - 30 г
  • масло - 2 с.л.
  • прясно мляко - 600 мл
  • сол и индийско орехче на вкус
  • сос болонезе
  • лук - 80 г
  • целина - 80 г
  • морков - 80 г
  • панчета - 150 г pancetta (бекон)
  • зехтин - 4 с.л.
  • говеждо месо - 700 г мляно
  • бяло вино - 150 мл
  • домати - 300 г
  • зеленчуков бульон - 500 мл
  • прясно мляко - 500 мл
  • сол - на вкус
  • рикота - 150 г (извара)
  • пармиджано - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За домашния доматен сос загряваме 4 с.л. зехтин в подходящ съд, добавяме половин глава лук (която после ще махнем от соса) и 500 г предварително обелени, почистени от семената и настъргани или пасирани зрели домати и стръкче босилек.

Оставяме да къкри на слаб котлон около 30-40 минути, след което посоляваме на вкус и оставяме да се охлади. За тази рецепта ще ни трябват само няколко супени лъжици.

Останалото количество сос съхраняваме в стъклено бурканче в хладилник до няколко дни след приготвяне.

За соса Бешамел загряваме маслото в касерола и запържваме брашното до златисто. Постепенно наливаме при непрекъснато бъркане студеното прясно мляко и овкусяваме със сол и индийско орехче вкус. Оставяме на котлона за няколко минути, докато се сгъсти. Отръпваме от котлона и оставяме настрана.

За соса Болонезе (ragu alla Bolognese) наситняваме на ситно 150 г pancetta (бекон) и запържваме на умерен котлон без допълнително дабавена мазнина за няколко минути, докато си пусне собствената си мазнина, след което добавяме 3-4 с.л. зехтин и ситно накълцаните лук, стръкове и листа целина и морков и намаляваме котлона, за да не загорят.

Разбъркваме и добавяме каймата от мляно говеждо месо (700 г), като не спираме да разбъркваме непрекъснато. Щом остане на мазнина, наливаме 150 мл бяло вино и увеличаваме температурата, за да може алкохолът да се изпари.

Добавяме обелените и настъргани на ренде домати и след още няколко минути - и общо 500 мл горещ зеленчуков бульон, който добавяме постепенно черпак по черпак. Намаляваме котлона на най-ниската степен и оставяме соса да къкри около 2 часа под похлупак. Периодично се разбърква и при необходимост се добавя още малко бульон.

След като сосът за паста е къкрил 2 часа, се добавя на малки порции и прясното мляко, като се разбърква и се оставя още около 30 минути да къкри.

Накрая се овкусява със сол на вкус. Оставя се да се охлади, добавя се рикотата и се настъргва поровината от сиренето пармиджано. Ако се получи много гъст сос, разреждаме с няколко лъжици от домашния доматен сос. Прехвърляме Болонезето в пош, за по-лесно пълнене на канелоните.

Започваме, като на дъното на тавичката, в която ще печем канелоните, слагаме един слой сос Бешамел (около 1-2 пръста от дъното на тавата), отгоре разпределяме няколко лъжици доматен сос (5-6 с.л.), без да разбъркваме двата соса.

С помощта на пош пълним канелоните със сос Болонезе и ги подреждаме полегнали в тавичката. Отгоре покриваме с останалия сос Бешамел и обилно настъргваме с пармезан.

Печем във фурната на 180 °C до златисто. Готовото ястие оставяме десетина минутки да отдъхне, преди да поднесем.

Buon appetito! Бон апети!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: