Начин на приготвяне
Този великолепен пай със спанак реших да приготвя без яйца и се получи невероятен. Можете да увеличите количеството на сиренето или бекона по ваш вкус, дори да добавите 40 мл сметана.
Първо, нарязвате на ситно лука шалот и чесъна, можете да ползвате преса за чесън.
Отстранете дръжките на спанака и грубо го нарежете на ръка. Ако ползвате замразен го размразете в тиган на средна температура .
Задушете лука, чесъна и бекона в тиган с малко зехтин. Когато лукът и беконът се зачервят леко, постепенно добавете спанака.
Пържете, докато спанакът хубаво се задуши и сготви. След това сложете в купа, смесете и намачканата рикота или овчето сирене и подправете със сол и индийско орехче и малко пресен магданоз по желание.
Разпределете сместа равномерно върху бутертестото, което сте поставили в кръгла форма за пай с краищата, оформени на вълнички. Изсипвате сместа от спанака и притискате краищата на тестото. Намазвате ги с разбит жълтък декорирате с чери доматки и две резенчета от Горгнзолата.
Печете при температура 200°C отгоре / отдолу за около 30 - 40 минути.
Добър апетит с моята авторска рецепта за солен спаначен пай, невероятно вкусна е - непременно си пригответе!
Коментари