Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пайове»Солен спаначен пай

Солен спаначен пай

IvelinaIvelina
Новак
832942k128
Солен спаначен пай
Снимка: Ivelina
2 / 4
29/09/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
6
"Солен спаначен пай, който ви приканва да си отрежете парченце и да му се насладите веднага"

Необходими Продукти

  • спанак - 350 г пресен или замразен
  • шалот - 1 бр. или кромид лук
  • чесън - 1 скилидка
  • бекон - 50 г нарязан на малки кубчета 1 см.
  • рикота - 125 г или овче сирене
  • бутертесто - 1 г охладено 275 г
  • индийско орехче
  • горгонзола - 50 г
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Този великолепен пай със спанак реших да приготвя без яйца и се получи невероятен. Можете да увеличите количеството на сиренето или бекона по ваш вкус, дори да добавите 40 мл сметана.

Първо, нарязвате на ситно лука шалот и чесъна, можете да ползвате преса за чесън.

Отстранете дръжките на спанака и грубо го нарежете на ръка. Ако ползвате замразен го размразете в тиган на средна температура .

Задушете лука, чесъна и бекона в тиган с малко зехтин. Когато лукът и беконът се зачервят леко, постепенно добавете спанака.

Пържете, докато спанакът хубаво се задуши и сготви. След това сложете в купа, смесете и намачканата рикота или овчето сирене и подправете със сол и индийско орехче и малко пресен магданоз по желание.

Разпределете сместа равномерно върху бутертестото, което сте поставили в кръгла форма за пай с краищата, оформени на вълнички. Изсипвате сместа от спанака и притискате краищата на тестото. Намазвате ги с разбит жълтък декорирате с чери доматки и две резенчета от Горгнзолата.

Печете при температура 200°C отгоре / отдолу за около 30 - 40 минути.

Добър апетит с моята авторска рецепта за солен спаначен пай, невероятно вкусна е - непременно си пригответе!

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Албена Асенова
Албена Асенова
Изглежда повече от перфектно,предполагам и вкусът ще е уникален!
29.09.2020 19:02