Супа от леща с гъби

Илияна ДимоваИлияна Димова
Копирайтър
148575563
Супа от леща с гъби3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
55 мин.
Порции
2
"Ей така, от време на време, стоим замечтано, докато супата от леща кротко си къкри на котлона"

Необходими продукти

  • леща - 1/2 ч.ч. белена
  • печурки - 5 - 6 бр. гъби
  • лук - 1 бр. кромид
  • моркови - 1 бр.
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • олио - 3 с.л.
  • чубрица - сушена
  • черен пипер - млян
  • червен пипер - 1/2 к.л.
  • сол
  • зеленчуков бульон - или вода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме и нарязваме лука, моркова и гъбите. Слагаме ги в тенджерка.

Прибавяме почистени скилидки чесън. Наливаме топла вода (1/2 ч.ч.) и олио (3 с.л.). Ръсваме щипка сол и млян черен пипер на вкус.

Слагаме на котлона и задушаваме зеленчуците, докато изври течността и като започнат да се запържват, дръпваме тенджерката от огъня и ръсваме червен пипер (1/2 к.л.).

Наливаме топла вода ( 5-6 ч.ч.) или зеленчуков бульон.

Връщаме съда отново на котлона и като заври супата от леща, прибавяме стрита чубрица. Варим приблизително 15 минути и слагаме, добре измита в няколко води белена леща.

Варим още докато и лещата се възвари, като при необходимост, доливаме топла вода или бульон.

Посоляваме супата на вкус. Може малко да намачкаме лещата, за да сгъстим супата, без да ползваме брашно.

Сервираме супата от леща с гъби подкиселена с ябълков оцет.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: