Начин на приготвяне
Почистваме и нарязваме лука, моркова и гъбите. Слагаме ги в тенджерка.
Прибавяме почистени скилидки чесън. Наливаме топла вода (1/2 ч.ч.) и олио (3 с.л.). Ръсваме щипка сол и млян черен пипер на вкус.
Слагаме на котлона и задушаваме зеленчуците, докато изври течността и като започнат да се запържват, дръпваме тенджерката от огъня и ръсваме червен пипер (1/2 к.л.).
Наливаме топла вода ( 5-6 ч.ч.) или зеленчуков бульон.
Връщаме съда отново на котлона и като заври супата от леща, прибавяме стрита чубрица. Варим приблизително 15 минути и слагаме, добре измита в няколко води белена леща.
Варим още докато и лещата се възвари, като при необходимост, доливаме топла вода или бульон.
Посоляваме супата на вкус. Може малко да намачкаме лещата, за да сгъстим супата, без да ползваме брашно.
Сервираме супата от леща с гъби подкиселена с ябълков оцет.