Начин на приготвяне
Накисваме лещата за 2-3 часа.
Наситняваме зеленчуците и ги запържваме в сгорещената мазнина до омекване.
Слагаме и изцедената леща и запържваме за още 2-3 минути.
Когато омекнат, добавяме пилешкия бульон, дафиновия лист и овкусяваме.
Оставяме да кипне, намаляваме котлона и варим до омекване на лещата.
Отцеждаме сварената леща. Отделяме 1/3 настрана, а останалата пасираме.
При нужда разреждаме с част от бульона.
Добавяме цялата леща е разбъркваме. Застройваме супата от леща със сметаната.
Беконът се нарязва на тънки ленти и се изпържва до хрупкавост.
Поднасяте супа от зелена леща щедро поръсена със зелени подправки на вкус.