Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Пълнени чушки»Пълнени чушки с леща и ориз

Пълнени чушки с леща и ориз

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8832k17k
Пълнени чушки с леща и ориз
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
120 мин.
Порции
5
"Пълнени чушки с леща и ориз, с които апетитът гарантирано ще е чудесен"

Необходими продукти

  • чушки - около 10 бр. подходящи за пълнене
  • ориз - 1 и 1/2 ч.ч.
  • леща - 1/2 ч.ч.
  • лук - 1 глава
  • олио - 50 - 70 мл.
  • чубрица - 1 ч.л. или на вкус, ронена
  • джоджен - 1 щипка
  • магданоз - 2 с.л. пресен, накълцан
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • сушени зеленчуци - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Сварете лещата до полуготовност. Зрънцата трябва да омекнат, но да се усеща резистентност при сдъвкване. Отцедете от водата и покрийте, за да не засъхва.

2. Накълцайте и запържете лука в олиото. Когато започне да става светлозлатист, сложете ориза, предварително измит от нишестето, и бъркайте една минута.

3. Сложете магданоза, чубрицата и джоджена, а след малко налейте 1 и 1/2 ч.ч. вода с разтворена в нея зеленчукова подправка/сушени зеленчуци.

Варете, докато се поеме изцяло от ориза. Ако ползвате сорт с по-голяма способност за поемане на течности, може да сложите и малко повече вода.

4. Дръпнете от огъня и смесете със сварената леща. Добавете черния пипер, сол и още подправки според вкуса ви.

5. Почистете чушките, като отрежете капачетата и махнете семките. Напълнете с плънката и по желание сложете на всяка чушка принадлежащото и капаче.

Подредете в тавичка обилно намазнена с олио и на дъното сипете около 2 пръста вода. Поръсете с малко олио и сол всяка чушка.

6. Покрийте тавата с алуминиево фолио и пъхнете в загрята на 180 градуса фурна за 1 час, след това махнете фолиото и печете до хубав загар на постните пълнени чушки и изпаряване на водичката.

Поднесете пълнените чушки с леща и ориз с домашно кисело мляко.

Добър апетит!

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: