Начин на приготвяне
1. Сварете лещата до полуготовност. Зрънцата трябва да омекнат, но да се усеща резистентност при сдъвкване. Отцедете от водата и покрийте, за да не засъхва.
2. Накълцайте и запържете лука в олиото. Когато започне да става светлозлатист, сложете ориза, предварително измит от нишестето, и бъркайте една минута.
3. Сложете магданоза, чубрицата и джоджена, а след малко налейте 1 и 1/2 ч.ч. вода с разтворена в нея зеленчукова подправка/сушени зеленчуци.
Варете, докато се поеме изцяло от ориза. Ако ползвате сорт с по-голяма способност за поемане на течности, може да сложите и малко повече вода.
4. Дръпнете от огъня и смесете със сварената леща. Добавете черния пипер, сол и още подправки според вкуса ви.
5. Почистете чушките, като отрежете капачетата и махнете семките. Напълнете с плънката и по желание сложете на всяка чушка принадлежащото и капаче.
Подредете в тавичка обилно намазнена с олио и на дъното сипете около 2 пръста вода. Поръсете с малко олио и сол всяка чушка.
6. Покрийте тавата с алуминиево фолио и пъхнете в загрята на 180 градуса фурна за 1 час, след това махнете фолиото и печете до хубав загар на постните пълнени чушки и изпаряване на водичката.
Поднесете пълнените чушки с леща и ориз с домашно кисело мляко.
Добър апетит!