Начин на приготвяне
Главата на сьомгата се измива много добре и се премахват хрилете и перките. Рагуто се измива много добре и се премахват опашките. Главата и рагуто се слагат в тенджера с подсолена вода.
Вари се 30 мин., като периодично се отпенва. Картофите се обелват и нарязват на кубчета.
Морковите се обелват и нарязват на ситно. Доматите се настъргват на ренде.
Чушките се почистват и нарязват на ситно. След като главата и рагуто са сварени, се изваждат.
Рибният бульон се прецежда и се връща в тенджерата.
Прибавят се картофите, морковите и чушките. Залива се с олио и се вари 20 мин., след което се прибавят доматите.
Рибената чорба се вари се 10 мин. и се прибавят измития ориз, сухият девесил и таросът.
Рибата се обезкостява и се прибавя 10 мин. след ориза. Поръсва се със ситно нарязан пресен девесил, вари се 10 мин. и се изключва котлона.
Рибена чорба с ориз се сервира топла.