Начин на приготвяне
В последните години така наречения Маймунски хляб стана доста известен. Той се приготвя по-най различни начини - както в солен, така и в сладък вариант.
Рецептата, която ще ви представя, е в солен вариант. Пропорциите, които са дадени по-горе, са за половин доза, понеже формата ми за кекс е малка. За по-големи форми удвоете всички продукти.
Първо си разтваряме сухата мая в малко вода, прибавяме захарта и оставяме да шупне. През това време в купа си слагаме пресятото брашно заедно със солта.
Добавяме си шупналата мая, разбитото яйце и започваме да месим като доливаме вода, колкото поеме. Трябва да стане меко тесто. Оставяме го на топло, покрито с кърпа да втаса.
След като тестото е втасало, взимаме топчета, по средата слагаме бучка сирене, правим си хубаво топче.
Овалваме в разтопеното масло, в което сме добавили шарена сол. Нареждаме хляба в намаслена форма. Оставяме отнова да втаса и печем до готовност.
Маймунският хляб със суха мая е готов.