Начин на приготвяне
Пилешкото месо се нарязва на хапки и задушава в мазнина.
След като побелее, към него се прибавят нарязаните на дребно лук, морков и чушка.
Продуктите се разбъркват периодично и след като омекнат зеленчуците, се прибавя измитият ориз заедно с 1 чаена чаша вода.
Ястието се овкусява със сол, червен и черен пипер.
Разбърква се периодично, а след като оризът усвои водата, се прибавят смлените домати. Готви се още около пет минути, след което гювечът се прехвърля в тава.
Доливат се още около две чаени чаши вода и тавата се поставя във фурната.
Славянският гювеч се пече около час, като по средата на печенето се добавят маслините, а отгоре се нареждат шайби нарязан домат.
Когато е готов и се извади от фурната, славянския гювеч с пилешко се поръсва с нарязан на ситно магданоз.