Начин на приготвяне
Грахът се слага в тенджерка. Вари се до готовност.
Брашното се пресява в голяма купа. Прави се кладенче. Добавят се бакпулверът и солта.
Добавят се олиото и водата и постепенно се замесва тесто с лъжица. Тестото се доомесва на плот с ръце. Подготвя се намазнена тавичка.
Тестото се разточва малко по-голямо от тавата, така че да остане тесто и за стените. Слага се в тавата.
Патладжанът се измива и нарязва на кубчета. Морковите се обелват и измиват. Настъргват се.
В тиган се слага маслото да загрее. Добавят се патладжанът и морковите. Задушават се. Чесънът се обелва и се нарязва на филийки.
Добавя се леко да се запържи. Отстранява се от котлона.
В голяма купа се разбиват яйцата. Зеленият лук се почиства и измива. Нарязва се на ситно. Добавя се към яйцата, както и останалите задушени зеленчуци и грахът.
Овчето сирене се натрошава на едро. Овкусява се със сол и черен пипер, като солта се съобразява спрямо солеността на сиренето. Разбърква се.
Фурната се загрява на 180 градуса с вентилатор. Цялата плънка се разпределя във вече разстлания блат, като стените на соления пай леко ще падат върху плънката.
Печете вегетарианското ястие се до готовност.
Соленият вегетариански пай със зеленчуци е готов да го опитате.