Мусака с патладжани по турски

22/05/2020
Приготвяне20 мин.
Готвене50 мин.
Общо70 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо55
  • Преглеждания за месеца55
  • Преглеждания за седмицата23
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • патладжани - 1.5 кг
  • лук - 3 бр. Ситно нарязан
  • масло - 4 с.л.
  • агнешка кайма - 400 г
  • магданоз - 1 връзка, ситно нарязан
  • домати - 600 г
  • чушки - 1 бр. червена
  • чушки - 1 бр. зелена
  • сол - на вкус
  • пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чушките и магданозът се нарязват на ситно.

Патладжаните се обелват на ивици и се нарязват на кръгчета. Посоляват се и се оставят да се отцеди горчивината им.

След това се измиват, подсушава се и се изпържват в половината количество масло.

В другото масло се изпържва лукът, прибавя се каймата и се разбърква, докато остане само на мазнина, прибавят се ситно нарязаните чушки и доматеното пюре. Оставя се да заври за 15 мин., подправя се със сол и черен пипер и ситно нарязания магданоз и се сваля от котлона.

На дъното на тава се редят кръгчетата патладжан, отгоре се изсипва каймата, всичко се залива с 5 с.л.гореща вода, покрива се с фолио и се пече на 180 градуса за 20мин. Сред това фолиото се маха и турската мусака се запича за още 10 мин.

Готовото ястие от патладжани с кайма може да се поднесе с цедено мляко или сметана. Също си ходи много с таратор с орехи.

Опитайте и вие мусака с патладжани по турски.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар