Начин на приготвяне
Почистват се листа от лапад, заливат се с гореща вода и бланшираме за кратко на котлона.
Изваждаме да се отцеди лападът и нарязваме на ситно.
Накиснете овесени ядки в прясно мляко за 1 час, докато омекнат, те поемат прясното мляко и омекват.
Смесваме в подходяща купа лапад, яйце, овесени ядки, натрошено сирене, нарязана ситно шунка и подправки.
Оформят се лападови кюфтенца върху хартия за печене, като се сипват с лъжица. Печем в загрята фурна 15-20 минути и изваждаме в чиния.
Сипва се в чиния кисело мляко, овкусява се със сол и нарязан ситно стрък чесън, отгоре нареждаме порция лападови кюфтенца с шунка.
Приготвя се запръжка от загрято олио с червен пипер и заливаме отгоре. Страхотни за обяд или вечеря, бон апети!
Бележка: Може да пропуснете шунката в рецептата за кюфтенцата и така да направите изцяло вегетариански кюфтенца.