Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Зеленчукови кюфтета»Лападови кюфтенца с шунка в млечен сос

Лападови кюфтенца с шунка в млечен сос

ВИОЛЕТА МАТЕВАВИОЛЕТА МАТЕВА
Експерт
4291k1k5
Лападови кюфтенца с шунка в млечен сос
Снимка: ВИОЛЕТА МАТЕВА
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"Чудна вкусотия, която наричаме лападови кюфтенца с шунка и млечен сос"

Необходими продукти

  • лапад - 1 връзка
  • яйца - 1 бр.
  • шунка - 2 ленти
  • сирене - 40 - 50 г натрошено
  • чесън - 1 стрък
  • овесени ядки - 100 г
  • прясно мляко - 1 к.ч. за накисване на ядките
  • За млечния сос
  • сол - на вкус
  • черен пипер
  • кисело мляко
  • чесън
  • олио - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 к.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистват се листа от лапад, заливат се с гореща вода и бланшираме за кратко на котлона.

Изваждаме да се отцеди лападът и нарязваме на ситно.

Накиснете овесени ядки в прясно мляко за 1 час, докато омекнат, те поемат прясното мляко и омекват.

Смесваме в подходяща купа лапад, яйце, овесени ядки, натрошено сирене, нарязана ситно шунка и подправки.

Оформят се лападови кюфтенца върху хартия за печене, като се сипват с лъжица. Печем в загрята фурна 15-20 минути и изваждаме в чиния.

Сипва се в чиния кисело мляко, овкусява се със сол и нарязан ситно стрък чесън, отгоре нареждаме порция лападови кюфтенца с шунка.

Приготвя се запръжка от загрято олио с червен пипер и заливаме отгоре. Страхотни за обяд или вечеря, бон апети!

Бележка: Може да пропуснете шунката в рецептата за кюфтенцата и така да направите изцяло вегетариански кюфтенца.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: