Желе с портокали

Георги ЧечевГеорги Чечев
Новак
3371k246
Желе с портокали1 / 2
23/06/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
6
"Десерт за добро настроение - желе с портокали"

Необходими Продукти

  • портокали - 500 г
  • вода - 500 мл
  • захар - 250 г
  • желатин - 30 г
  • бяло вино - 1/2 ч.ч.
  • лимонтозу - на върха на ч.л.
  • сметана - 100 г
  • захар - 2 с.л. за разбиване на сметаната
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накисваме желатина в студена вода. Когато набъбне, към него прибавяме захарта и настърганите кори от два портокала. Поставяме сместа да заври, след което отстраняваме от огъня и прецеждаме.

Прибавяме виното, лимонтозуто и сока от двата портокала. На останалите портокали обелваме кората и разпределяме на резени, които обелваме от ципите и почистваме от семките и дебелите жилки. Една част от тях оставяме цели, а другите нарязваме на две парчета.

Част от изстиналата течност изсипваме във формата, в която ще се желира портокаловото желе. Завъртаме формата, за да се облеят стените ѝ с желе, и оставяме в хладилник.

След като желето се стегне, нареждаме във формата един ред портокалови резени и върху тях сипваме от сока.

Оставяме отново да се стегне, пак сипваме малко сок и поставяме в хладилника да се стегне (за да се получи разстояние между плодовете). Тогава нареждаме втория ред портокалови резени и продължаваме по този начин, докато вложим всички продукти за плодовия десерт.

Запълнената форма оставяме в хладилник. Преди да поднесем плодовото желе, потапяме формата за момент в гореща вода и обръщаме върху плато. Украсяваме с разбитата със захар сметана.

Много вкусно желе с портокали.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: