Начин на приготвяне
Наливаме си вода в съд и поставяме желатина за 40 минути до пълно разтваряне.
Отделяме белтъците от жълтъците.
Разбиваме жълтъците със захарта, докато стане гъста смес.
В тенджера смесваме млякото със 150 мл сметана и поставяме на слаб огън до кипване.
След това на тънка струя смесваме сместа от жълтъци, като бъркаме непрекъснато.
Оставяме да се сгъсти.
Изсипваме набъбналия желатин разбъркваме и оставяме да се охлади.
Към млечната смес добавяме и разбитите на пяна белтъци.
Всичко разбъркваме много добре.
Започваме да оформяме ваниловия мус с ягоди по следния начин.
Нарязваме няколко ягоди на тънки парченца и ги подреждаме по стените на съда където ще поставим сладкия мус.
Върху тях натрошаваме по бисквитка, две и отгоре изсипваме ваниловия мус.
Отгоре поръсваме с натрошените орехи, поставяме резени от ягодите и част от биствитката.
Поставяме ваниловия мус с ягоди в хладилника за час-два и тогава поднасяме.