Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Кростата с ванилов крем и ягоди

Кростата с ванилов крем и ягоди

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Новак
1464932k
Кростата с ванилов крем и ягоди
Снимка: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
4
"Гостите са на вратата, а кростатата с ванилов крем и ягоди - на масата"

Необходими продукти

  • брашно - 300 г
  • краве масло - 130 г
  • захар - 100 г
  • яйца - 1 бр.
  • жълтъци - 1 бр.
  • ванилия - 1 прахче
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • сол - щипка
  • за крема
  • прясно мляко - 300 мл
  • яйца - 2 бр.
  • нишесте - 2 с.л.
  • захар - 2 с.л.
  • ванилия - 2 прахчета
  • и още
  • ягоди - 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма купа пресейте брашното с щипка сол, бакпулвера и една ванилия. Добавете едно яйце, един жълтък, захарта и нарязаното на парчета краве масло. С ръце започнете да мачкате продуктите, докато получите маслени трохи.

Покрийте купата с парче найлон и приберете в хладилник за 1 час. В тенджерка налейте прясното мляко, добавете две яйца, захарта и нишестето. Сложете съда на котлона и започнете да бъркате с телена бъркалка, докато крема се сгъсти.

Отдръпнете от котлона и ароматизирайте крема с две ванилии. И да остане малко по-рядък, не се притеснявайте, попива в трохите и кростатата става много сочна. Застелете кръгла форма 20 см с парче хартия за печене. На дъното сложете половината трохи и изсипете охладения крем.

Отгоре сложете нарязаните ягоди и покрийте с другата част от трохите. Изпечете плодовия пай на 180 градуса в предварително загрята фурна до приятен загар. Готовата кростата с ягоди охладете на решетка и поръсете с пудра захар. Изчакайте Кростата с ванилов крем и ягоди да се охлади напълно, преди да я нарежете.

Да ви е сладко!

Забележка: Може да измесите тестото до хомогенност и да направите класическа плодова кростата. В този случай си отделете малко от тестото, а останалото разточете на парче хартия и прехвърлете в тава 20 см, като оформите висок борд. На дъното наредете нарязаните ягоди, Излейте крема и наредете ленти от отделеното тесто.

Изпечете на 180 градуса до приятен загар!

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: