Начин на приготвяне
Разделяме яйцата на белтъци и жълтъци. Разбиваме жълтъците в 3 супени лъжици захар и 2 супени лъжици вода върху затоплен котлон до леко сгъстяване.
След това отместваме от котлона и разбиваме интензивно до гъста кремообразна смес. Белтъците (плюс двата от яйцата за крема) разбиваме на твърд сняг и към тях на малки порции, при непрекъснато разбиване, прибавяме останалата захар.
Жълтъчната смес изсипваме към разбитите белтъци, като непрекъснато ръсим от брашното, пресято с ванилията, до поемането му. Разбъркваме внимателно сместа и изсипваме на пласт с дебелина 1/2 см в тава, постлана с намазана с растително масло хартия. Печем платката в силна фурна около 10 минути (ако фурната е слаба, тя се изсушава и става чуплива). След като изстине, освобождаваме платката от хартията.
Приготвяме крем за руло, като разбиваме жълтъците с 1/2 от захарта. Размиваме брашното в малко студено мляко, прибавяме жълтъците, разбъркваме сместа и изсипваме на тънка струя към врящото с останалата захар мляко. Като се сгъсти, отстраняваме млечния крем от огъня и прибавяме към него кравето масло и ванилията.
Намазваме платката с охладения ванилен крем и увиваме на сладко руло, което поставяме в хладилник за 2-3 часа.
Много сладко руло с ванилов крем.