Начин на приготвяне
Накисваме желатина в студена вода. Когато набъбне, към него прибавяме захарта и настърганите кори от два портокала. Поставяме сместа да заври, след което отстраняваме от огъня и прецеждаме.
Прибавяме виното, лимонтозуто и сока от двата портокала. На останалите портокали обелваме кората и разпределяме на резени, които обелваме от ципите и почистваме от семките и дебелите жилки. Една част от тях оставяме цели, а другите нарязваме на две парчета.
Част от изстиналата течност изсипваме във формата, в която ще се желира портокаловото желе. Завъртаме формата, за да се облеят стените ѝ с желе, и оставяме в хладилник.
След като желето се стегне, нареждаме във формата един ред портокалови резени и върху тях сипваме от сока.
Оставяме отново да се стегне, пак сипваме малко сок и поставяме в хладилника да се стегне (за да се получи разстояние между плодовете). Тогава нареждаме втория ред портокалови резени и продължаваме по този начин, докато вложим всички продукти за плодовия десерт.
Запълнената форма оставяме в хладилник. Преди да поднесем плодовото желе, потапяме формата за момент в гореща вода и обръщаме върху плато. Украсяваме с разбитата със захар сметана.
Много вкусно желе с портокали.