Пиле по валонски

Elena TodorovaElena Todorova
Новак
921359
Пиле по валонски1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
100 мин.
Порции
4-6

Необходими продукти

  • пиле - 1 бр.
  • телешки кости - 500 г
  • момици - 1 бр. телешка
  • моркови - 3 бр.
  • целина - 3 стръка
  • праз - 1 стръка
  • лук - 1 глава
  • карамфил - 1 глава
  • яйца - 4 бр.
  • масло - 4 с.л.
  • сметана - 4 с.л.
  • бяло вино - 50 г
  • брашно - 4 с.л.
  • зелени подправки - 1 с.л.
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Заливаме телешките кости със студена вода и кипваме. Варим, като периодично отстраняваме образувалата се пяна. Когато престане да се образува пяна добавяме ситно нарязаните праз, целина, моркови, зелените подправки и главата лук, цяла със забодено в нея карамфилче.

Потапяме само за миг момиците във врящата вода и веднага я изваждаме. Поставяме пилето, нарязано на порции и телешкото месо, нарязано на кучета при останалите продукти. Варим ястието на умерен огън до пълното сваряване на месата.

Загряваме маслото и запържваме брашното до златисто. При непрекъснато бъркане добавяме около 600 мл от бульона. Варим до сгъстяване на умерен огън. Сваляме запръжката от котлона, добавяме сметаната, в която сме разбили жълтъците на яйцата и виното и връщаме на огъня, колкото да се затопли хубаво, но без да кипне.

Изваждаме сварените телешко и пилешко месо. Поднасяме месата обилно полети със сос. По желание може да добавите варен ориз за гарнитура.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: