Начин на приготвяне
Пресейте 500 г от брашното в купа. Добавете солта и захарта и разбъркайте добре. Направете кладенче.
Погасете содата с една супена лъжица оцет. Добавете ги заедно с олиото и газираната вода към брашното.
Първоначално бъркайте с лъжица, като вземате по малко от брашното, докато се оформи тесто. След това омесете тестото за питка с ръце.
Поръсете върху плота останалото брашно (50 г) както и бакпулвера. Доомесете тестото.
Измийте добре една паричка и я увийте в алуминиево фолио. Сложете я в тестото, премесете за кратко и оформете на топка.
Сложете лист хартия за печене в тава с диаметър 22-24 см. Сложете вътре тестото и леко разстелете с ръце. Със сито поръсете малко брашно и оставете за 20 минути.
През това време загрейте фурната на 200 градуса.
Преди да изпечете питката за Бъдни вечер, направете разрез с остър нож под формата на кръст. След това с две вилици оформете борда като прищипвате.
Печете постната питка в загрята фурна за около 30-35 минути.
След изпичане на содената питка охладете върху решетка.
Поднесете тази вкусна содена питка за Бъдни вечер.
Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни предложения за содена питка или постна питка за Бъдни вечер.