Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Содени Питки»Постна содена питка за Бъдни вечер

Постна содена питка за Бъдни вечер

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3642k5k6331
Постна содена питка за Бъдни вечер
Снимка: Росица Петрова
2 / 5
21/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Без питка за Бъдни вечер не може - даваме ви идея с тази постна содена питка, която ще стопли душите на всички около трапезата"

Необходими Продукти

  • брашно - 550 г
  • газирана вода - 350 мл
  • сода бикарбонат - 1 ч.л. (равна)
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • олио - 5 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • бакпулвер - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте 500 г от брашното в купа. Добавете солта и захарта и разбъркайте добре. Направете кладенче.

Погасете содата с една супена лъжица оцет. Добавете ги заедно с олиото и газираната вода към брашното.

Първоначално бъркайте с лъжица, като вземате по малко от брашното, докато се оформи тесто. След това омесете тестото за питка с ръце.

Поръсете върху плота останалото брашно (50 г) както и бакпулвера. Доомесете тестото.

Измийте добре една паричка и я увийте в алуминиево фолио. Сложете я в тестото, премесете за кратко и оформете на топка.

Сложете лист хартия за печене в тава с диаметър 22-24 см. Сложете вътре тестото и леко разстелете с ръце. Със сито поръсете малко брашно и оставете за 20 минути.

През това време загрейте фурната на 200 градуса.

Преди да изпечете питката за Бъдни вечер, направете разрез с остър нож под формата на кръст. След това с две вилици оформете борда като прищипвате.

Печете постната питка в загрята фурна за около 30-35 минути.

След изпичане на содената питка охладете върху решетка.

Поднесете тази вкусна содена питка за Бъдни вечер.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: