Начин на приготвяне
Ябълките се обелват, разрязват се на четири и семената им се почистват. След това се режат на тънки парчета, които се пържат леко в масло и се нареждат в огнеупорен съд, който трябва да бъде по-голям, за да се поберат в него и яребиците.
Отделно с останалото масло яребиците се пекат от всички страни, увити в сланина и вързани с лико, докато станат златисти.
Тогава сланината се отстранява и птиците се поставят върху ябълките. Заливат се с плодовия сок и маслото от печенето и се пекат още 10 мин. Прибавя се сметаната. Яребиците се посоляват и се поръсват с черен пипер. Пекат се още малко на тих огън, за да се ароматизират, като от време на време се заливат със сметаната.
Изваждат се и се подправят с лимоновия сок.