Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сладки рула»Руло със сметана и ябълки

Руло със сметана и ябълки

Руло със сметана и ябълки
Снимка: Христинка Колева
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"Нежен вкус и аромат, събрани в рулото с ябълки и сметана"

Необходими продукти

  • за платката
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 90 г
  • брашно - 90 г
  • ванилия - 1 бр.
  • за карамелизираните ябълки
  • ябълки - 4 бр.
  • захар - 5 с.л.
  • краве масло - 10 г
  • за крема
  • сладкарска сметана - 250 г течна
  • извара - 350 г сладкарска
  • пудра захар - 90 г
  • ванилия - 2 бр.
  • ром - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата, заедно със захарта, се разбиват на пяна. Брашното се пресява с ванилията и се добавят към яйцата. Разбърква се внимателно с шпатула и се изсипва в тава с размер 30/35 см, постлана с хартия за печене.

Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса 12-13 минути.

Оставя се да изстине върху хартията.

Ябълките се обелват и нарязват на малки кубчета.

Захарта се карамелизира и се добавят ябълките и маслото. Готвят се до омекване на ябълките. Оставят се да изстинат.

Студената сметана се разбива до плътност. Към изварата се добавя захарта. Разбива се и се смесва със сметаната. Кремът се разбърква до хомогенност и се ароматизира с ванилията и рома.

Хартията се премахва от платката. Върху нея се изсипва част от крема, като от него се оставя за измазване и украса на ябълковото руло отгоре. Кремът се заглажда.

В късият край на платката се поставят карамелизираните ябълки. Навива се на руло и се оставя за 1 час в хладилника да стегне.

Сладкото руло се измазва с останалия крем. От крема се поставя в пош със звездовиден накрайник и плодовото руло се украсява. Основата на рулото се натупва със смлени орехи.

Да ви е сладко с Руло със сметана и ябълки!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: