Начин на приготвяне
Яйцата, заедно със захарта, се разбиват на пяна. Брашното се пресява с ванилията и се добавят към яйцата. Разбърква се внимателно с шпатула и се изсипва в тава с размер 30/35 см, постлана с хартия за печене.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса 12-13 минути.
Оставя се да изстине върху хартията.
Ябълките се обелват и нарязват на малки кубчета.
Захарта се карамелизира и се добавят ябълките и маслото. Готвят се до омекване на ябълките. Оставят се да изстинат.
Студената сметана се разбива до плътност. Към изварата се добавя захарта. Разбива се и се смесва със сметаната. Кремът се разбърква до хомогенност и се ароматизира с ванилията и рома.
Хартията се премахва от платката. Върху нея се изсипва част от крема, като от него се оставя за измазване и украса на ябълковото руло отгоре. Кремът се заглажда.
В късият край на платката се поставят карамелизираните ябълки. Навива се на руло и се оставя за 1 час в хладилника да стегне.
Сладкото руло се измазва с останалия крем. От крема се поставя в пош със звездовиден накрайник и плодовото руло се украсява. Основата на рулото се натупва със смлени орехи.
Да ви е сладко с Руло със сметана и ябълки!