Начин на приготвяне
Сваряваме ориза във вода в съотношение 2:1. Нарязваме обелените ябълки и ги задушаваме със 7 супени лъжици захар и малко вода до омекване.
Пасираме ги и към пюрето прибавяме сварения ориз и разбитата с 3 супени лъжици захар извара.
Разбъркваме сместа, охлаждаме я и към нея добавяме разбитата сметана. Ако искаме нашия оризов десерт да е с кремообразна консистенция, можем да го пасираме още малко. Но и така си е вкусен.
Добавяме стафидите и разбъркваме леко готовия пудинг с ябълки и го насипваме в купички. Някои хора обичат да го запекат леко тук на фурна, но тази стъпка не е задължителна.
Оризов пудинг с ябълки и сметана можем да украсим с настъргана печена тиква и шоколадови топченца. Или пък с канела, подобно на мляко с ориз.