Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Ризото»Ризото с тиквички и скариди

Ризото с тиквички и скариди

Elena TodorovaElena Todorova
Новак
921359
Ризото с тиквички и скариди2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • ориз - 225 г
  • лук - 1 глава
  • тиквички - 100 г
  • скариди - 225 г обелени
  • масло - 50 г
  • бяло вино - 30 мл
  • бульон - 900 мл пилешки
  • пармезан - 30 г
  • зехтин - 1 с.л.
  • шафран - 1 щипка
  • чесън - 2 скилидки
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете тиквичките на кръгчета или полумесеци, а лука на ситно. Загрейте маслото и запържете лука да златисто. Когато омекне, добавете тиквичките и счукания чесън и пържете 6-5 минути.

Добавете добре изплакнатия под студена вода ориз и пържете около 2-3 минути, докато стане прозрачен. Налейте бялото вино и около 1/3 от пилешкия бульон.

Сложете щипка шафран и задушавайте на тих огън, докато оризът попие течността. Добавете още 300 мл бульон и отново задушете до пълното попиване на течността.

Добавете почистените скариди и остатъка от бульона и задушавайте до омекване на ориза. Преди поднасяне залейте със зехтин и поръсете с настърган пармезан готовото ризото с тиквички и скариди.

Рейтинг

4.8
54
41
30
20
10
Дай твоята оценка: