Начин на приготвяне
Брашното се пресява на сито, след което се сипва в дълбок съд. Хлебната сода се загасява в кофичката кисело мляко и се разбърква интензивно, за да се задейства реакцията на содата.
Прибавяме ги към брашното. Добавяме сол и захар. Всичко се размесва на меко тесто за мекици.
При необходимост може да се добави още малко брашно.
Оставяме тестото за дърпани селски мекици да си почине за една нощ покрито в хладилник.
На сутринта сипваме олиото в дълбок съд, в който ще се пържат селските мекици. Намазваме си ръцете с олио, за да не ни залепва тестото по ръцете.
Взимаме едно топче, колкото кайсия и раздърпваме с ръце, слагаме тестото в добре загрято олио, пържим до златисто.
Поднасяме готовите мекици с домашно сладко от ягоди или друго по желание.