Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Мусака със сос Бешамел

Мусака със сос Бешамел

редакция:
Мария СимоваМария Симова
Копирайтър
3051k4k2
Мусака със сос Бешамел
Снимка: Мария Симова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Чудна мусака се получи със сос Бешамел - опитайте и вие"

Необходими продукти

  • картофи - 1 кг
  • кайма - 500 г
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • чушки - 1 бр. зелена
  • домати - 1 бр.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • чубрица - 1 ч.л.
  • дафинов лист - 2 - 3 бр.
  • за соса
  • прясно мляко - 700 мл
  • краве масло - 50 г
  • брашно - 3 с.л.
  • сол - на вкус
  • индийско орехче - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете и измийте картофите, нарежете ги на малко кубчета и ги поставете в купа с вода.

Почистете лука, чушката, моркова и домата, нарежете ги на ситно, поставете ги в предварително нагрятото олио и запържете за около 2-3 минути.

Добавете каймата и запържете, докато стане на кафяви гранули.

Сипете сместа в тава и добавете прецедените картофи, посолете и поръсете с черен пипер на вкус и чубрицата, разбъркайте.

Добавете дафиновите листа и малко вода (около 1/2 ч.ч.), поставете тавата с апетитната мусака в предварително загрята на 200 градуса фурна и печете до готовност на картофите.

През това време си пригответе сос Бешамел - вместо класическата заливка за мусака, ще направим него.

За целта в тиган разтопете маслото и добавете брашното, пържите до еднородна смес.

Налейте прясното мляко и бъркайте до сгъстяване на соса, посолете и поръсете с индийско орехче на вкус.

Сипете и разпределете равномерно соса върху готовата мусака, върнете във фурната тавата и допичате до златисто кафява коричка на соса.

Мусаката със сос Бешамел е невероятно вкусна!

Ако обичаш мусака, опитай непременно и тези многократно изпитани рецепти за мусака - класическа българска мусака или тази мусака с патладжани.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: