Начин на приготвяне
Запържва се каймата, към която предварително са добавили кимион, черен пипер и чубрица. Когато каймата започне да сменя цвета си, към нея се добавя лукът, а малко след това и оризът. Използвам дългозърнест, защото не се разварява толкова лесно, колкото белият.
В тигана се долива 1 ч.ч. вода. Сместа се поръсва с червен пипер и се температурата се намалява. Плънката се готви около 15 минути, като периодично се разбърква.
Когато плънката за зелевите сарми е готова, се завиват сармите (не забравяйте да изрежете дебелата част на листата) и се нареждат на дъното на дълбока и широка тенджера.
Налива се 1/2 чаша от разсола и вода, колкото да ги покрие. Отгоре се захлупват с чиния и се слагат на котлона.
Когато водата заври, степента на котлона се намалява и сармите се оставят да врат на слаб огън поне за час - час и половина (зависи колко са крехки зелевите листа).
След това сармите с кайма и ориз се изваждат от тенджера и се подреждат в тава.
Слага се и малко от водата, в която са вряли, и се запичат във фурната за около 20 минути на температура 200 градуса.
За соса Бешамел:
Маслото се разтопява и към него се прибавя брашното. Бърка се с телена или силиконова бъркала за около минута и след това се слагат разбитите мляко и жълтък.
Бешамелът се разбърква да се смесят добре всички компоненти и се налива от водата, в която са врели сармите (може и чиста вода). По желание добавете сол.
Сармите се поднасят със соса.
Забележка: В рецептата за сарми със сос Бешамел няма сол, защото киселото зеле е солено. По желание може да добавите.