Начин на приготвяне
Обелете и измийте картофите, нарежете ги на малко кубчета и ги поставете в купа с вода.
Почистете лука, чушката, моркова и домата, нарежете ги на ситно, поставете ги в предварително нагрятото олио и запържете за около 2-3 минути.
Добавете каймата и запържете, докато стане на кафяви гранули.
Сипете сместа в тава и добавете прецедените картофи, посолете и поръсете с черен пипер на вкус и чубрицата, разбъркайте.
Добавете дафиновите листа и малко вода (около 1/2 ч.ч.), поставете тавата с апетитната мусака в предварително загрята на 200 градуса фурна и печете до готовност на картофите.
През това време си пригответе сос Бешамел - вместо класическата заливка за мусака, ще направим него.
За целта в тиган разтопете маслото и добавете брашното, пържите до еднородна смес.
Налейте прясното мляко и бъркайте до сгъстяване на соса, посолете и поръсете с индийско орехче на вкус.
Сипете и разпределете равномерно соса върху готовата мусака, върнете във фурната тавата и допичате до златисто кафява коричка на соса.
Мусаката със сос Бешамел е невероятно вкусна!
Ако обичаш мусака, опитай непременно и тези многократно изпитани рецепти за мусака - класическа българска мусака или тази мусака с патладжани.