Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Класически пай със сладко

Класически пай със сладко

Класически пай със сладко
Снимка: Кристиан Александров
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4
"Един следобед винаги има време за парче класически пай"

Необходими продукти

  • брашно - 400 г
  • масло - 140 г замразено
  • захар - 60 г кафява
  • сол - 1 щипка
  • яйца - 2 бр.
  • мляко - 1 с.л. - прясно
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • сладко - 4 - 5 с.л. по избор
  • За намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 ч.л.
  • За поръсване
  • захар - кристална
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маслото трябва да е замразено и се изважда от фризера непосредствено преди приготвянето на нашия сладък пай.

Пресяваме брашното в купа. В него настъргваме на ренде замразеното масло. По време на работа маслото започва да се размеква, така че е добре периодично да го овалвате в брашното, за да се улесни настъргването.

Когато сме настъргали цялото масло, започваме да претриваме сместа от масло и брашно през ръцете си до образуване на фини трохи. Оформяме кладенче в средата и сипваме захарта, яйцата, млякото, солта и бакпулвера. Размесваме само за кратко до образуване на тесто. Оформяме го на топка и го увиваме в прозрачно фолио. Оставяме го за 20 минути на стайна температура.

След това отделяме от тестото за пай една малка част /около 1/4 /.

Останалото тесто разточваме на кръгла кора директно върху хартия за печене, като при разточване си поръсваме по малко брашно. В средата на тестото си очертаваме голям кръг с помощта на малка тавичка, като се стараем разстоянието от кръга до края на кората да е около 4 см. Това разстояние нарязваме на успоредни ленти с ширина около 1 см и ги прехлупваме, така че да се получи плетеница като венец около кръга. Дооформяме.

Разпределяме сладкото.

Отделеното тесто разточваме и нарязваме на ленти, които подреждаме като решетка за пай върху сладкото.

Дооформяме, ако се налага нашия вкусен тестен сладкиш.

Разбиваме жълтъка с млякото и намазваме пая.

Поръсваме със захар получения пай със сладко.

Печем в загрята на 180 градуса фурна за около 35 минути Класически пай със сладко.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: