Начин на приготвяне
Маслото трябва да е замразено и се изважда от фризера непосредствено преди приготвянето на нашия сладък пай.
Пресяваме брашното в купа. В него настъргваме на ренде замразеното масло. По време на работа маслото започва да се размеква, така че е добре периодично да го овалвате в брашното, за да се улесни настъргването.
Когато сме настъргали цялото масло, започваме да претриваме сместа от масло и брашно през ръцете си до образуване на фини трохи. Оформяме кладенче в средата и сипваме захарта, яйцата, млякото, солта и бакпулвера. Размесваме само за кратко до образуване на тесто. Оформяме го на топка и го увиваме в прозрачно фолио. Оставяме го за 20 минути на стайна температура.
След това отделяме от тестото за пай една малка част /около 1/4 /.
Останалото тесто разточваме на кръгла кора директно върху хартия за печене, като при разточване си поръсваме по малко брашно. В средата на тестото си очертаваме голям кръг с помощта на малка тавичка, като се стараем разстоянието от кръга до края на кората да е около 4 см. Това разстояние нарязваме на успоредни ленти с ширина около 1 см и ги прехлупваме, така че да се получи плетеница като венец около кръга. Дооформяме.
Разпределяме сладкото.
Отделеното тесто разточваме и нарязваме на ленти, които подреждаме като решетка за пай върху сладкото.
Дооформяме, ако се налага нашия вкусен тестен сладкиш.
Разбиваме жълтъка с млякото и намазваме пая.
Поръсваме със захар получения пай със сладко.
Печем в загрята на 180 градуса фурна за около 35 минути Класически пай със сладко.