Начин на приготвяне
В купа прибавете киселото мляко и содата, разбъркайте да шупне. Добавете захарта, солта и накрая пресятото брашно при непрекъснато бъркане, замесете меко тесто.
Разделете тестото за питки на тиган на 4 еднакви по големина оформени топчета, разточете ги с точилка на тънки кори, завийте ги с чиста кърпа. Отделно смесете настърганото сирене с разбитото яйце и щипка черен пипер, разбъркайте на крем.
В средата на всяка кора поставете 1/4 от плънката, съберете краищата на кората, така че да завиете добре плънката за питките и ги защипете добре, за да не излиза.
Всяка така оформена питка леко с пръсти притеснете, за да стане по-плоска (без точилка).
Нагрейте тиган на слаб огън и добавете равномерно 1/2 ч.л. олио, поставете една от питките в него и покрийте с капак.
Печете до златисто кафяв загар и обърнете питката от другата страна и запичате. Така процедирате и с останалите питки със сирене и яйца.
Питки с яйца и сирене на тиган са класическа идея за закуска.