Начин на приготвяне
Почистваме пилето много добре отвън и отвътре, след което го натриваме със сол и черен пипер.
Така овкусеното пиле поставяме в подходяща тава и го оставяме да се пече в предварително загрята фурна за около 60 минути.
След като е готово, го оставяме поне 2 часа, за да се охлади напълно.
Правим си леки разрези в основата на гръбнака му, за да може да се постави в седнало положение.
Преди да го поставим в голяма чиния, си правим аранжиране като поставяме най-отдолу листа маруля.
Върху тях поставяме сватбеното печено пиле и започваме да украсяваме
Намятаме с готовата палачинка задната част на пилето.
Внимателно обелваме твърдо свареното яйце, от двете страни поставяме по едно зрънце черен пипер за очи.
От моркова си оформяме гребен и го поставяме в горната част като правим лек разрез на самото яйце, а отпред по същият начин правим клюн.
Върху гърба поставяме резен от лимона.
Отпред на пилето изрязваме триъгълници от печения червен пипер и ги поставяме
За декорация на чинията с вече украсеното печено пиле си разрязваме домата на две и оформяме с ножа, както и краставицата.
Украсата може да е по ваш вкус. Получава се ефектно печено пиле за сватба!
Коментари