Жито за раздаване на Задушница

Мария СимоваМария Симова
Гуру
1192
60
1175
16
24/02/2020
Приготвяне20 мин.
Готвене60 мин.
Общо80 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо97
  • Преглеждания за месеца50
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • жито - 500 г
  • сол - 1 щипка
  • бисквити - 1 пакет голям на Житен дар
  • стафиди - 70 г (1 пакет)
  • орехи - 100 г
  • ванилия - 4 прахчета
  • лимони - 1 бр. кората (може и портокал)
  • пудра захар - 300 г за поръсване
  • канела - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Поставете много добре измитото жито в тенджера със студена вода и добавете щипка сол. Варите, докато зърната се напукат много добре, прецедете и го поставете в гевгир, изплакнете зърната и оставете да се прецеди добре.

Върху плота постелете голям тензух, разпределете прецеденото жито върху него, завийте и оставете за няколко часа, като от време навреме разбърквате.

След което поставете житото в тава, поръсете със смлените на по едро бисквити и орехи, настърганата кора на лимона, ванилиите и добавете стафидите (те поемат излишната влага и омекват).

Разбъркайте вареното жито много добре, зърната трябва да са отделени, като панирани. Поставете добре оваляното жито в подходящ съд, поръсете с пудрата захар а с канелата оформете кръст в средата.

Преди да поставите житото за раздаване на Задушница в подходящите чаши, разбъркайте да се смеси добре с пудрата захар и канелата и пресипете в тях.

Можете да декорирате с шарени бонбонки и цяла кръгла чаена бисквитка готовия десерт с жито.

И ето че сме готови с една от класическите рецепти за Задушница.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар