Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Жито за раздаване на Задушница

Жито за раздаване на Задушница

Мария СимоваМария Симова
Копирайтър
3051k4k2
Жито за раздаване на Задушница2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"Предлагаме ви този вариант за варено жито - една от класическите рецепти за Задушница"

Необходими продукти

  • жито - 500 г
  • сол - 1 щипка
  • бисквити - 1 пакет голям на Житен дар
  • стафиди - 70 г (1 пакет)
  • орехи - 100 г
  • ванилия - 4 прахчета
  • лимони - 1 бр. кората (може и портокал)
  • пудра захар - 300 г за поръсване
  • канела - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Поставете много добре измитото жито в тенджера със студена вода и добавете щипка сол. Варите, докато зърната се напукат много добре, прецедете и го поставете в гевгир, изплакнете зърната и оставете да се прецеди добре.

Върху плота постелете голям тензух, разпределете прецеденото жито върху него, завийте и оставете за няколко часа, като от време навреме разбърквате.

След което поставете житото в тава, поръсете със смлените на по едро бисквити и орехи, настърганата кора на лимона, ванилиите и добавете стафидите (те поемат излишната влага и омекват).

Разбъркайте вареното жито много добре, зърната трябва да са отделени, като панирани. Поставете добре оваляното жито в подходящ съд, поръсете с пудрата захар а с канелата оформете кръст в средата.

Преди да поставите житото за раздаване на Задушница в подходящите чаши, разбъркайте да се смеси добре с пудрата захар и канелата и пресипете в тях.

Можете да декорирате с шарени бонбонки и цяла кръгла чаена бисквитка готовия десерт с жито.

И ето че сме готови с една от класическите рецепти за Задушница.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: