Начин на приготвяне
Почистете житото добре и го измийте няколко пъти.
Сложете го в тенджера със студена вода на котлона и една щипка сол - водата трябва да го покрива.
Варете го на бавен огън, като от време на време го разбърквайте. Ако водата намалее, наливайте още топла, докато житото не се свари напълно.
Прецедете житото в метален гевгир и го измийте под течаща вода. След това го оставете за малко да се отцеди добре.
Сложете тензух върху кърпа и отгоре разстелете хубаво житото - отгоре сложете още едно парче тензух и го оставете така за около една нощ.
На следващия ден изсипете житото в голяма купа.
Орехите и бисквитите трябва да станат на прах, така че може да използвате блендер за тази цел.
Настържете и лимонената кора на ситно ренде.
Смесете вареното жито с всички други продукти. Разбъркайте добре - зърната трябва да се отделят едно от друго.
Поръсете готовото жито с орехи и стафиди за Задушница с пудра захар през голяма цедка.