Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Други Десерти»Варено жито за Бъдни вечер с мед и орехи

Варено жито за Бъдни вечер с мед и орехи

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
6673k2k2k3
Варено жито за Бъдни вечер с мед и орехи
Снимка: Албена Асенова
1 / 3
24/12/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
"Традицията повелява на празничната трапеза да има жито с мед и орехи, за да е богата годината - ето и рецептата!"

Необходими Продукти

  • грухана пшеница - 2 ч.ч.
  • вода - 6 ч.ч.
  • захар - 4 с.л.
  • мед - 3 с.л.
  • орехи - 1/2 ч.ч.
  • канела
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Груханата пшеница се залива с шест чаени чаши вода. Слага се на котлона и след като заври, температурата се намалява. Житото се готви, докато омекне.

Щом житните зърнца омекнат и се пукнат, се добавя захарта и медът.

Вари се още около 10-15 минути на слаб огън (при необходимост може да се долее още вода).

Тенджерата със свареното жито се покрива с памучна кърпа и се оставя така за няколко часа.

След това към него се прибавят накълцани орехови ядки и мляна канела.

По желание може да се добави и настъргана лимонова кора към вашето варено жито за Бъдни вечер.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: