Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Варено жито за Задушница

Варено жито за Задушница

ВИОЛЕТА МАТЕВАВИОЛЕТА МАТЕВА
Експерт
4291k1k5
Варено жито за Задушница
Снимка: ВИОЛЕТА МАТЕВА
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Няма нужда да поръчвате жито за Задушница, вече може да го приготвите и сами вкъщи"

Необходими продукти

  • пшеница - 500 г грухана
  • лимонова кора - от 1 бр.
  • канела - 1 с.л.
  • галета - 3 с.л.
  • бисквити - 1/2 пакет смлени
  • сол - 1 щипка
  • пудра захар - 1 ч.ч.
  • захарни топчета - 1 пакет
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За Задушница се раздава варено жито за помен на починалите близки. Житото се измива добре, залива се със студена вода и щипка сол.

Вари се на умерен огън, като образувалата се пяна се маха с решетъчна лъжица. От време на време се разбърква, докато се свари.

Прецежда се и разстиламе върху кърпа, за да попие влагата. Оставя се 2-3 часа на кърпата или месала, после се сипва в купа.

Добавя се настъргана кора лимон, пудра захар, галета или смлени бисквити, орехи и канела. Отгоре се поръсва с дебел слой пудра, но може да се разбърка и с житото.

Поръсва се с дребни захарни бонбони. Житото се разсипва в чашки за кафе и се раздава за Бог да прости.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: