Начин на приготвяне
За това уникално печено пиле в купичка се смесват всички подправки (морска смляна сол, чесън на гранули, стритите сушени розмарин и чубрица, черен пипер и кимион), като по ваш вкус може да добавите други билки и подправки, които харесвате. Добавя се олиото и се разбърква до получаването на кашичка.
Пилето се измива и почиства от останали перушинки.
С леки движения се отлепвам кожата от месото на пилето от гърба и бутчетата, като се внимава да не се скъса и да остане на самото пиле. Трябва да се получи нещо като джоб между пилето и кожата, който ще се намаже с част от кашата от олиото и подправките.
През гръдната кост се разрязва и се начуква с дървено чукче, за да може пилето да легне върху скарата.
С кашичката се намазва пилето отвън и под кожата и се оставя да се овкуси за час и малко.
Препоръчвам да поставите пилето в плик за печене, първо, защото лесно се пренася така и второ - защото изтеклата мазнина и подправките ще се използва, за да се намазва пилето, докато е на скарата върху жарта (като се прави дупчица в ъгъла на плика).
Докато се маринова пилето, може да се придвижите до мястото за пикника, да напалите огън и да изчакате да се получи хубава жар.
Скарата се намазва с парче сланина и пилето се слага първо по гръб към огъня да се пече, после се обръща.
Периодично пилето на жар се маже с малко мазнина, за да не прегори.
Моето разкошно печено пиле за пикник се пече и от двете страни до готовност.
Добър апетит!