Начин на приготвяне
Първо измийте и почистете ягодите, пасирайте ги до получаване на пюре. Не е необходимо да стават на каша, може да има малки парченца.
Сипете ги заедно с 200 г от захарта и лимоновия сок в тенджера и варете за 10-тина минути на умерен огън (температурата не надвишава 100 градуса). Готовото сладко от ягоди охладете за няколко минути.
Междувременно накиснете желатина в студена вода, за да набъбне. Отцедете хубаво готовия желатин и го добавете към ягодите. Оставете сместа да се охлажда.
Изпечете блата през това време. Разбийте на пяна яйцата заедно със захарта и щипка сол - сместа хубаво трябва побелее.
Добавете брашното с бакпулвера и разбъркайте. Сипете сместа за блата в намазнена и набрашнена форма с откопчаващо се дъно.
Печете на 180 градуса за около 10-12 минути. Щом сладкото и блатът са напълно охладени, разбийте сметаната на пухкав крем.
Смесете ягодите със сметановата смес и внимателно сипете върху блата. Приберете в хладилник парфето за един ден - трябва да стегне хубаво.
Разкошното ягодово парфе е готово.